Vi har Vårhoppning och Pay and Ride och en ponny med nio liv!

Ibland kan man verkligen undra om Brisco är en ponny eller en katt eller möjligen en ko! För bara några veckor sedan vinglade han plötsligt fram och kunde knappast ta sig in till sjukboxen. Veterinären kunde inte med säkerhet säga vari problemet bestod, kanske hade han busat i hagen och gått omkull. Vi vet fortfarande inte, men efter en vecka på Metacam så var han pigg och glad igen. Så kom nästa smäll i torsdags: vid morgonutfodringen kl 06.00 låg Brisco utmattad i halmen. Märkena i väggen indikerade hur ont i magen han haft under natten. Ingen skit fanns i boxen och inga tarmljud kunde heller höras. Han kom upp på benen, men kunde inte gå många meter förrän han vräkte ikull sig igen och sparkade och rullade sig. Veterinären kom så fort som möjligt - och det var fort! Han fick förstås kramplösande , men även smärtstillande eftersom han hade så ont. Undersökning av grovtarmen visade en jättevid, gasfylld men tom tarm som inte tillät normal passage. Sondning visade att magsäcken var tom. Vetr tog kontakt med kollegorna på Strömsholm, som menade att endast buköppning kunde rädda honom. Detta var förstås inte möjligt, Brisco är 27 år och resan tar 4 timmar! Men, sa dom, ni kan ju alltid försöka sticka honom på samma sätt som man sticker en ko med trumsjuka (jäsning i löpmagen). Sagt och gjort - Brisco rakades, steriltvättades, lokalbedövning gavs och lämpligt ställe för punktion fastställdes. Puff - den grova kanylen på plats och ett ljudligt och långt, illaluktande pysande tog fart. Buken sjönk märkbart ihop och vi drog en lättnadens suck. Men eländet var inte över. Efter 10 l dropp visade fortfarande Brisco inte några tecken på att egentligen pigga på sig. Visst - han hade inte ont, men han varken åt eller drack, kissade eller bajsade. Men fes, det gjorde han! Framemot kvällen började den smärtstillande effekten att avta och han blev allt sämre igen och till slut kändes det hopplöst och vi bestämde oss för att låta honom gå till de sälla jaktmarkerna. Med sorg i hjärtat ringde jag efter avlivning. Men då!!! Med 10 min tillgodo, så rycker det i den gamle kämpen, han stönar till och flyger plötsligt upp och går rakt fram till vattnet och dricker en halv hink. Nu är han åter hur pigg som helst och det enda som minner om detta äventyr är en kal fläck på sidan! Han är otrolig!

Från denna dramatik till något roligare! Ni har väl inte missat att vi har Vårhoppning i Råshult på söndag den 26/4. Blåbärshoppning och Clear roundhoppning står på schemat och alla är välkomna. Man väljer själv höjd. Blåbärshoppning innebär en maxhöjd på 30 cm, men vill man ha ännu lägre så går det bra. Här kan man också få ha någon vuxen eller en kompis bredvid sig om man känner sig osäker. Clear round börjar på 40 cm, men du kan välja högre om du vill. Hoppas vi ses då!

Glöm inte heller vår Pay and Ride dressyr den 2:de maj. Det är en programridning under tävlingsliknande former. Din ritt blir bedömd av en riktig domare (Carina Kind), du får ett protokoll och möjligen en rosett. Du kan rida LC:1, LB:1 eller LA:1. Observera att de två första programmen är ändrade 2015. Du hittar de aktuella programmen på Ridsportförbundets hemsida. 

Anmälan till såväl hoppningen som dressyren går bra att göra till mig på tel 0494-35066 eller 070-5802662 eller via mail [javascript protected email address] Välkomna!!!

PS.Ytterligare en god nyhet! Big är tillbaka i flocken! Det är underbart att se honom, Cosmos och Caruso strosa omkring på den gröna vallen utanför kontorsfönstret.DS

21 Apr 2015