Nu har ljuset kommit till Råshult - och polisen!

Ingen kan väl ha undgått att vi går mot ljusare tider! Även om det kan kännas lite kusligt med 8 grader varmt och solsken i januari, så måste man väl njuta av att dagarna redan har blivit så mycket längre att det tydligt märks, såväl på morgonen som på eftermiddagen. Även hästarna verkar ha vårkänslor. Det är inte bara det hala väglaget som är spännande, den mäktiga känslan av vår resulterar allt som oftast i ett extra glädjeskutt. Än är det dock en bit kvar till den riktiga våren och då är det gott att belysningen i och utanför stallet har förbättrats. Utebelysningen har kompletterats med en extra lampa utanför porten till lilla stallet. Den bidrar också till att det är enklare att kolla vattnet till lösdriften. Uteboxarna har fått invändiga lysrör och lampan utanför, som var inom räckhåll för de mest långnästa hästarna, är borta. Därtill har vi kompletterat belysningen i stallgången med ett LED-lysrör, liksom utanför sadelkammaren. Det har inneburit att hovslagaren har bättre förutsättningar, samt att man lätt kan hitta en hjälm som passar.

Nej, nu vill ni inte höra om sådana vardagligheter! Fram med det nu! Vad gjorde polisen i Råshult! Nja, det var faktiskt inte så dramatiskt utan bara roligt. Vännerna i Fattiggården (ni vet Roger och Ing-Marie med Shirehästarna) hade besök av poliserna Pia och Lisa från polisrytteriet i Göteborg. De var på jakt efter två nya hästar till sin verksamhet och vad kan sätta mer respekt i en stökig folksamling än dessa stora, maffiga hästar! Redan nu har man två Shirehästar där och tydligen är man nöjd med rasen eftersom man nu vill ha två till. De flotta hingstarna Noppe och Alvin visades upp och utsattes för diverse konstiga situationer, men varken presenningar, maracas, pling-plong, flaggor eller paraplyer tycktes bekomma dem ett dugg.

Man fick känslan av att de tänkte: ja ja, de är ju bara människor, då får man räkna med sånt här!

Vi i Råshult tycker förstås att det är riktigt roligt att ridhuset får ett sådant celebert besök och hoppas att besöket utfaller till det bästa! Lycka till - alla inblandade!

Mer dramatiskt är det med lilla Norpan. Hon insjuknade redan före jul med att vara blockhalt på ett framben. Trots att hon saknade såväl puls som värmeökning i foten, så drog vi slutsatsen att det var en hovböld på gång. Tillkallad veterinär och hovslagare uteslöt fång. När hon fick lite tempstegring, knappast feber, men ändå lite förhöjd temperatur mot det vanliga, tilltog oron och hon blev insatt på antibiotika. Kunde hon ha något som satt kvar i hoven? Röntgen visade emellertid inget avvikande.

Möjligen blev hon lite bättre ett par dagar, men från att ha varit halt på ett ben, var hon nu allmänpåverkad i hela kroppen. Så kom till slut svaret på fästingproverna och det visade att hon har anaplasmos! Efter en veckas behandling med starkare antibiotika, så tycks hon nu långsamt hämta sig.

Vi håller fortfarande andan, men tack vare sitt stabila humör och sin aldrig sviktande vilja att äta och dricka, så tror vi nu på det bästa! Men till alla som saknar henne i verksamheten - hon kommer att behöva en lång konvalescens! Bilden visar hur inlindad hon har varit i samband med att hon stod på antibiotika.

Ha det gott/ Anne 

22 Jan 2017