Nu är vi igång igen!

Ja, jag menar förstås ridskoleterminen! Första dagen bjöd på gnistrande vinterväder, mellan 10 och 15 grader kallt och solsken. Det blir svårt att hålla dammfritt i ridhuset när temperaturen sjunker mot 20 minusgrader flera nätter i sträck, men när solen skiner är det förstås härligt att rida ute och gärna barbacka (åtminstone på vissa hästar/ponnier!). Det värmer gott för rumpan. Dessutom ger det anledning för undertecknad att kunna hoppas på tårta, alltså avramlingstårta! Teoripärmen hade för säkerhets skull åkt fram och kopior hade dragits för att sitta inne i värmen och lära barnen om hästars beteende, men det härliga vädret gjorde att teorin fick vänta.

Vissa unga hjälpredor i stallet höll sig förstås varma genom att jobba, mocka och strö, släppa in och ut hästar, bära vatten och foder samt handleda sina yngre syskon och kompisar vid i ordningsställande av ponnierna. Särskilt varm blir man av att riva loss frostigt hösilage! I lösdriften väntade Storm och Eldey på att få ta del av godsakerna medan Maja konstaterar att äntligen har julgranen åkt ut!

Visst är det märkligt hur väl ponnierna trivs i lösdriften. Så kallt som det ändå har varit och ponnierna är blanka, fina i pälsen och i gott hull. Eldey styr med fast hand, till och med över gamla Fia. Ibland kan man höra dem skria över maten och mer än gång har jag kollat efter vad som pågår. Då finner jag i regel att Eldey och någon av de andra ponnierna, ofta Rambo, står med bakdelarna tätt tryckta mot varandra och knuffas, men det är bara ett spel för gallerierna och ordningen är snabbt återställd utan vidare åthävor. Maja äter helst i avskildhet och får helst sin mat i hagen. Hon tycks trivas bäst i sitt eget sällskap.

Vi har fått en utbrytardrottning i lilla stallet! Det senaste tillskottet i skaran, Tequila, visar sig vara en fena på boxlås! Första morgonen som hon stod i stallgången så tänkte jag förstås att dörren hade varit dåligt stängd, Följande gång tänkte jag att hon har lyckats dra i det lilla korta snöret som ska underlätta för oss människor att öppns dörren. På andra hästar har det då hjälpt att ha ett längre snöre och lägga fram det runt regeln så att om man drar i det så händer inget. Det plockade hon bort och stod ändå i stallgången! Nåväl, man har ju varit sjöscout, så ett rejält grimskaft med en rejäl, väl åtdragen, råbandsknop ska väl göra susen! På morgonen hade Tequila demonstrativt löst upp knopen, men föredragit att bli kvar i boxen, antagligen för att det numera inte ligger några morgongivor av hösilage i gången! Nu är det en ögla och en karbinhake som gäller....och ingen mat i gången! 

Vi har varit lite slarviga med att uppdatera fotogalleriet här på sidan, vi hoppas kunna korrigera det allt eftersom, men för dig som är nyfiken på oss, våra hästar och omgivningen - gör en utflykt! Vi presenterar så gärna hästarna för er! Hoppas att vi snart får se just dig här i Råshult! Såväl nya som gamla bekantskaper är förstås hjärtligt välkomna!

Anne, Sven och Magda

17 Jan 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)