Nässlor och rabarber och hästhår till frukost, lunch och middag!

Ett säkert tecken på att våren har kommit är den speciella diet på hästhår i olika färger som alla hästmänniskor går på så här års. Den vanligaste varianten här, är de långa vita håren, man kan verkligen undra hur det kan komma sig att Rambo inte går omkring helt naken. En som inte går omkring naken är den stackars Faxen som redan fått på sig täcket för att slippa sommarklådan. Här ses Faxen intresserat följa den påskäggsjakt som gick av stapeln i Råshult = Narnia. Skall ägget med vårens liv kunna fiskas upp ur den sjö som förvandlar allt till guld?

Inte nog med täcket! matte har bestämt att han ska förlora några kilo i vikt! Det innebär att han bara får reglerade portioner med mat, ute är det munkorg som gäller!!! Frustrationen är uppenbar men också minskningen i vikt. 20 kg ner hittintills - ytterligare 20 skulle vara än  mer klädsamt! Där har ni något att bita i - ni som pratar om att bikinibanta! På med munkorgen!

Inför sommarens turistsatsning har vi haft besök av representanter från visit Östergötland. Av den anledningen tidigarelade RUS sin(a) städdag(ar) och stallet har väl aldrig varit så skinande rent i början på april som det var detta år. Jag vet knappt om jag vågar publicera någon bild på detta, med tanke på två saker. Det ena är att bilderna kan tolkas som barnarbete, det andra att det kan medföra risk för medlemmarna i RUS att deras föräldrar förväntar sig samma gnista vad gäller vårstädningen hemma!

I vilket fall så verkade Emil och Josephine riktigt fascinerade över vår lilla hästgård, så vackert belägen i dalgången mellan bergsbranterna, de faluröda husen och staketen samt hagarna med snälla hästar av varierande typ. Lille Quasimodo greps av våryra och sprängde trådarna i staketet för att följa med oss genom nästa hage. "Släpp fångarna loss - det är vår!" skriade han ystert och galopperade iväg över vallen i riktning mot stona i hagen bredvid. Stona däremot ignorerade honom totalt och ägnade all uppmärksamhet åt det celebra besöket. Heder åt våra gäster som inte visade rädsla när stona kom nära för att hälsa, och heder åt RUS som raskt fångade in Quasimodo och lagade staketet!

Med våren kommer också sjövattnet igång. Vi har en lång, lång vattenledning genom skogen, från Axsjön högt uppe på berget. Vattnet rinner med självtryck ner till ridbana och ridhus vilket det gör det lätt att bevattna ridbanorna och även att fylla på hästarnas vattenkar. Sjövattnet är särskilt värdefullt nu när allmän vattenbrist hotar. Hästarna älskar det lite brunaktiga sjövattnet vilket också säkerställer att dom verkligen dricker, även när det blir torrt och varmt. Vattnet från sjön används även med fördel till att spola av ridhusets väggar och ljusinsläpp, hindermaterial och vattenkar

I julas utlovades en hemlig resa till de ungdomar i RUS som arbetat så hårt för att ordna det trevligt åt oss andra. Nu har resan äntligen kunnat genomföras. Spänningen var stor när Magda, Emma, Amanda, Elin, Johanna och jag gav oss av på skärtorsdagen. Vart skulle vi åka? Första anhalten var travshopen i Mantorp. Det stora utbudet där var såväl inspirerande och lockande. Man kan säga att ägaren var inte ledsen över vårt besök! Därefter åt vi lunch på köpcentrat mitt emot. Nu trodde alla att vi skulle vidare till travbanan. Det skulle vi också, men först, en bokad visning av hästkliniken! Tack vare veterinär Veronika fick vi se alla de olika utrymmen för undersökning och behandling som de har. Utrustningen påminner ju till en hel del om den utrustning som finns i humanvården - bara så mycket större! Se till exepel på den tub som sätts i halsen på såväl folk som hästar när man söver. Amanda visar upp den sörsta hon hittade - den vill man själv inte gärna ha i halsen!

Efter besöket på kliniken så bar det av till travbanan och travskolan. Där mötte Malin och Jesper upp och visade oss hur man selar på en travhäst och ungdomarna fick ge sig ut på en tur i skogen med pigga små ponnier.

Därefter fick de i tur och ordning köra ett varv på banan med en "riktig" travhäst. Tack och lov så finns det speciella sulkys som tillåter att en instruktör sitter med. Skulle kunna gå lite för fort annars.....

När alla trodde att det var slut så tog Malin och Jenny fram två travhästar som används till monté, det vill säga travtävling med ryttare! De sadlades med små lappar till sadlar och med stigläder som var obegripligt korta. Jenny satt först upp och visade hur man skulle sitta, uppdragna knän som man kniper åt med, rumpan lyft ur sadeln ( inte för mycket) och händerna halvvägs fram på hästens hals. Vi är ju vana vid att det ska vara en rak linje från hästens mun, via ryttarens händer till ryttarens armbågar. Glöm det! Här skall linjen sluta på ryttarens knän! Försök med det! Mjöksyran rinner till på ,mindre än en minut!! Alla fyra ungdomarna provade på, vi vuxna kunde skylla på ålder och visdom...??

Dagen avslutades sedan med en rundvandring på Linköpings nya, fina ridanläggning, Smedsta. Så stort och så fint men kanske var vi lite för trötta för att kunna ta till oss allt. Höjdpunkten med det besöket var att vi stötte på Siri, som besökt oss flera sommarridläger. Kul! På hemvägen grubblade åtminstone jag över vad vi ska hitta på som belöning åt RUS nästa år. Nejnej - jag säger inget!

Så måste jag förstås puffa för det som ligger närmast i tiden framåt! På lördag arrangerar RUS sedvanlig VÅRHOPPNING. Vid detta tillfälle finns det möjlighet för alla som vill, att rida en bana utifrån sin egen förmåga, även bombana (bommarna ligger på marken) är möjlig. Höjderna läggs utifrån ryttarnas önskan och förmåga.

Om vädret tillåter hoppar vi på utebanan. Fika kommer att finnas att köpa i vanlig ordning. För anmälan - hör av er till stallet (0494-35066 eller 070-5802662) eller RUS (072-2019579). Om du inte vill rida, men ändå vara delaktig, så anmäl dig gärna som funktionär! Det finns en uppgift åt alla!

Den 29/4 är det åter Kinda-dag. Då har vi "Öppet Hus" för allmänheten med möjlighet att prova på att rida.

Det är ett arrangemang som återfinns på flera ställen i Kinda och som ska ge Kindaborna en möjlighet att se vad som finns att upptäcka i sin egen kommun, Vi hoppas förstås på att det ska komma många nyfikna besökare.

Första maj firar vi med en gemensam uteritt.

Målet är ännu inte bestämt, men vi fikar i skogen. Hoppas förstås på att det inte är snöstorm, men man brukar ju säga att det inte finns dåligt väder, bara dåliga kläder!

Välkomna!

18 Apr 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)