Hästtjejer - det är grejer!

Hösten är över oss igen! Efterlängtat regn, gamla rutiner förnyas, installningen närmar sig och egentligen känns det rätt bra att den friare sommaren övergår i mer ordnade former. Det är tid att titta tillbaka på den sommar som varit! En titt ja! Programmet har fått stornoja och text och bilder jag försöker lägga in hamnar av någon anledning hipp som happ! Varför? Om någon därute vet bot för detta så hoppas jag att ni hör av er! Nu lägger jag in bilderna i alla fall och hoppas att en god fé därute ser till att de hamnar rätt i alla fall!

När man först tänker tillbaka så tror man att sommaren rusat iväg så hastigt, att man inte hunnit med något. men efter lite funderingar så inser man att även denna sommar varit fylld med mängder av upplevelser och  minnen.  Så här i slutet av den här sommaren så kommer det särskilt starkt för mig hur sann och riktig rubriken är: Hästtjejer - det är grejer!

Det är inte många år sedan en välkänd tidningsredaktör hävdade att ridsporten bara är till för välbärgade, bortskämda flickor som fick det mesta serverat med silversked. Hur hånfullt klingade det inte i mina öron, då jag någon vecka senare besökte en ryttartävling i svidande råkallt snöglopp. Där mötte jag dessa "bortskämda" flickor som på alla sätt försökte hålla sina hästar och ponnier torra och varma medan de själva var både trötta, kalla och hungriga! Då ska man också komma ihåg att endast ett litet fåtal av deltagarna får med sig en rosett hem! Naturligtvis måste man även hylla föräldrar och tränare som hjälper till på alla sätt, men utan att tjejerna har det rätta virket, så skulle det naturligtvis inte gå!

Jag tänker ofta på detta när jag ser "våra" tjejer kämpa i ur och skur!

Än är det ridbanornas kanter som ska grävas, än är det staket som ska lagas, än är det boxar som ska skuras och målas etc etc. Hästar ska flyttas hit och dit. visiteras, vattnas och någon gång även ridas. Lädret ska hållas rent och mjuk, schabraken ska borstas och tvättas och ordningen i sadelkamrar och stall ska hållas efter. Dessutom känner de sitt ansvar för att ta hand om ridgäster som kommer. De vet hur betydelsefullt det är att visa en artig och vänlig attityd mot den som kanske inte är så van. Allt detta sker samtidigt som de naturligtvis också har sina egna tonårstankar, besvikelser och sin trötthet att kämpa med. Heder åt dessa osannolikt tuffa och starka tjejer! Ni är så bra!!!

Man tror nu lätt att det bara är tjejer som rider och håller på med hästar, men det finns faktiskt också killar som gillar! Det är mysigt att gå bakom och se två grabbar som i skymningen flyttar russen från en hage till en annan!

I sommar har vi fått ut ett par ekipage på små tävlingar. Det har varit både roligt och framgångsrikt. Emma på Lilla My och Elin på Storm har tillsammans med Magda rest ut i världen . Jätteroligt tycker jag och hoppas att det leder till att fler vill åka ut och visa upp sig! Det behöver inte vara stora, flotta tävlingar - det är kul och utvecklande att göra utflykter till de närmaste arrangörerna!

Vår egen tävling, Råshults cup, gick, av olika skäl, av stapeln lite senare än vanligt. Många fina prestationer gjordes av såväl ryttare som funktionärer och vinnare av årets Cup blev Emma Andersson-Berg på Lilla My! Grattis Emma!

Vi har bara haft ett sedvanligt ridläger i år. Det var ett läger med riddartema

och trots att ridvanan var synnerligen ojämt fördelat så kunde alla deltagare på slutuppvisningen klara av de uppgifter de ställdes inför, tex fånga ringar på svärdet eller hugga huvudet av sin fiende! Riktigt roligt var det att se den glöd som de unga riddaraspiranterna visade!

Fantastiskt att hästarna accepterade de vilda lekarna och inte blev rädda för de vinande svärden och de hårda skotten mot läskiga gubbar!

På hästfronten har det skett en hel del förändringar. Den fina Fiffi har tyvärr fått lämna detta livet efter en hälta som inte låtit sig behandlas och fjolårets Året häst, Tussilago,

har återvänt till sin ägare.  Men av någon anledning så blir platserna här aldrig tomma länge! Beteshästen Rocket blir kvar över vintern, Evita har köpt en liten Freja och nästa vecka lär det komma en Irish Cob. Men sedan är det fullt!!!

Terminen har kommit igång och åter så är det liv och rörelse på gården  på kvällar och helger. Om du hör till dem som egentligen skulle vilja komma igång med att rida,så låt inget hindra dig! Kom loss - hör av dig!

15 Sep 2017