Fullt ös i Råshult

Härligt fullt med barn på söndagsförmiddagarna. Särskilt varannan söndag när det är ridlekis. Det är så roligt med alla modiga och kreativa ungar, samtidigt som jag känner en djup respekt och tacksamhet mot dessa underbart snälla ponnier (och hästar) som godmodigt låter sig ryktas, kratsas, kramas, prydas med rosetter mm. Heder även åt alla vuxna som skjutsar barnen ända ut till oss! Visserligen känner vi det som att vi bor i världens centrum med lika avstånd till Gamleby, Kisa och Vimmerby, dvs 35 km, men det är klart att det känns långt när man åker från världens utkanter och mot centrum....

I går hade vi celebert besök av 2015 års svenska mästarinna i bruksridning, Annelie af Ekenstam, som presenterade sina hästsporter: bruksridning och brukskörning. Hela 11 ekipage (samt ett antal åskådare) fick möjligheten att träna på olika hinder som Annelie satt upp. Hindren bestod i att passera mellan trångt utlagda spånränder, sitta av och sitta upp från en vagn, passera otäcka miljöer, trampa på gummimattor, vända inom ett trångt utrymme, flytta en prasslande IKEA-kasse från ett hinderstöd till ett annat, rygga i vinkel, passera över trasmattor och mycket mer. De hästar som man kanske trodde skulle vara mest taggade, var i flera fall helt coola, medan andra kunde få storspelet. Visst är sågspånet ovanligt aggressivt i år! Spännande, kul och nyttigt! En rid- och tävlingsform som verkligen alla kan delta i. På slutet demonstrerade Annelie hur hon kunde manövrera sin lilla, duktiga fjordhäst genom trånga passager med en stor fyrhjulsvagn och alla vi som försökt backa med traktor och tvåaxlad vagn rös, när vi såg hur smidigt ekipaget backade i vinkel.

Närmast stundar RUS´hösthoppning på lördag. Det finns plats för ytterligare anmälningar! Du kan välja mellan att rida en bana med utlagda bommar på marken, en sk blåbärshoppning med kryss på max 30 cm eller en vanlig Clear Round på valfri höjd. Ta tillfället i akt och testa om du kommer ihåg en bana eller kanske behöver du miljöträna din orutinerade häst. Alla får den hjälp man vill ha. Vädret bestämmer om vi är ute eller i ridhuset, vi börjar kl 11.00   Välkommen som deltagare, funktionär eller som publik!

För tillfället har vi några hästar som inte deltar i skolridningen. Julie har vrickat sig och även om hon nu är ohalt så har svullnaden i kotleden inte helt gått tillbaka, så hon får vila ett tag till.  Caruso trampade av sig en sko och klev på tåkappan, vilket har gjort  ont några dagar, men nu har han varken värmeökning eller puls i foten och förefaller inte heller halt, så han är säkert snart tillbaka igen. Gunde fick antagligen ett huggormsbett förra veckan. Själva bettet kunde man ana som ett helt litet sår med två små hål i, febern steg och benet svullnade upp groteskt mycket. Efter antibiotikabehandling, lindning, boxvila och allmän omvårdnad är han nu åter pigg och glad även om en viss svullnad återstår. Den måste förstås gå ner innan han kommer tillbaka i arbete, men han får i alla fall umgås med kompisarna i hagen vilket han uppskattar väldigt mycket. Lilla Fia har haft bekymmer med fång i sommar, men börjar nu repa sig. Själsdödande boxvila har nu bytts mot utevistelse i lösdriftens uteboxdel. Det går plötsligt åt en hel del extra halm där!!! Även om hon inte längre har puls och värmeökning och inte egentligen är halt, så får ytterligare en tids vila för att inte utsätta hovarna för onödig påfrestning.

Ja, så här är det ju att ha många hästar! Ofta är någon justerad, inte minst när man som vi har flera gamla hästar. Men visst överväger glädjen i allra högsta grad och oftast så slutar en incident bra. Nicke som haft så lång konvalescens börjar nu försiktigt att sättas in i verksamheten igen och Blizzard, som vi i början av sommaren övervägde att ta bort, är nu ohalt. Ja naturligtvis har han sin tuppspatt kvar, men efter vila, akupunktur, skritt och bakbensstärkande övningar så har han säkrat fortsatt rehabilitering. Än är det långt kvar, och prognosen är förstås inte solklar men vi har inte gett upp hoppet än!

Ja, så är läget i Råshult just nu. Välkommen att höra av dig för ett besök i vardagen eller i samband med våra arrangemang som du hittar listade på hemsidans startsida!

4 Oct 2015