9 vinnare, 1 segrare och 1 nykomling

Som ni kanske minns, så planerade vi för en "Pay and Ride" i början av september, alltså en clear round variant av distansritt. Motor i detta arrangemang har varit Pia Steisjö. Pia är en välmeriterad och engagerad distansryttare som vi har förmånen att ha i vår närhet. Hon har under hela sommaren lett olika träningsrundor som förberedelse för detta arrangemang. Visst var det lite nervöst - skulle någon nappa på detta tillfälle? Distansen var tre mil med en halvtimmes obligatorisk paus. Lättnaden var stor när vi till slut hade nio anmälda ekipage och när vi lade banan dagen före, kändes det jättekul! Vi försökte att göra "tävlingen" så autentisk som möjligt med iakttagande av att endast en deltagare över huvud taget ridit distans tidigare. Sommaren har ju också varit extremt varmt, så nog har det väl varit lite si och så med konditionstäningen för många! Var vi lite spända i förväg, så kunde Pia och jag verkligen njuta under och efter arrangemanget! Alla ekipage gick i mål med fräscha hästar och med lagom genomsnittshastighet, ett bevis så gott som något för att distansritt kan vara en sport för alla ryttare och hästar. Vi såg deltagare från alla åldrar och hästar av vitt skilda modeller.

Ekipagen belönades alla med clear roundrosett och diplom. Vi hoppas förstås att detta ska bli en årlig begivenhet och att allt fler vill prova på! Distansritt kräver en hel del funktionärer och Pia och jag vill rikta ett stort tack till alla hjälsamma vänner!

Men om alla nio distansdeltagare som kunde kalla sig vinnare, vem är då segraren?? Jo, följande har hänt: en tidig morgon knackar det på dörren och vi får veta att det är två hästar på vägen. Jaha, nu börjar betet minska och staketen får ta stryk. Den här tiden är ju den tid då hästar ibland söker sig ut efter mer mat. Bara att ge sig ut för att ta in dem. På vägen släntrar Caruso och Cosmos bekymmerslöst och pratar med hästarna i flockarna på ömse sidor av vägen. Men var är Big? Han borde vara tillsammans med sina två kompisar! De två rymlingarna fångas snabbt in och så börjar letandet efter Big. Deras staket var söndertrasat, något måste ha skrämt hästarna och av Big syns inte ett spår. Allt är oroväckande lugnt. Ingen som gnäggar, ingen av de andra hästarna som uppmärksamt lyssnar, alls inget tecken på att det saknas en häst - men det gör det! Sven, Amanda och jag letar åt alla håll och snart får vi hjälp av grannen, Tommy. Tommy och jag hittar spår, först av alla tre hästarna men efter några hundra meter har något gjort att de delat på sig och två har vänt hem och en har farit iväg upp i skogen. Tommy är van skogsmänniska och tillsammans följer vi enstaka spårstämplar och plötsligt ropar Tommy till - där ligger han! Långt ut i ett surhål i skogen ligger Big nersjunken över bogar och bakben. Stackars Big har kämpat och kämpat och är nu så slut att han inte ens orkar hålla upp huvudet. Nu är goda råd dyra. Marken bär mig så att jag kan komma ut till honom och lägga på grimman och det tycks som om han får ny energi när han inser att han kan påräkna hjälp. Han gör några försök att ta sig upp, men tycks sitta ohjälpligt fast. Tack och lov hittar vi lite täckning på mobilen och ringer förstås till Räddningstjänsten. Tommy springer ut till vägen för att hämta filtar och möta upp ute vid vägen. Under tiden peppar Big och jag varandra och på ett ofattbart sätt får han nya krafter och lyckas kravla sig framåt en halv meter i taget med vila emellan krafttagen. Plötsligt får han stadigare mark under fötterna och samtidigt som den efterlängtade hjälpen från Horn kommer, så står Big på fast mark igen - lerig men till synes oskadd! Det måste man kalla för en seger! Stort tack till alla inblandade och en jättekram till Big som kämpade så väl! Slutet gott - allting gott!

Att det kommer nya hästar till Råshult är knappast en nyhet. Just idag kom Sprengija, en söt liten islänning som smälter väl in i ponnyflocken, mörk som gotlandsrussen och kliar sig tillsammans med Faxen! Sprengija tillhör familjen Landucci och vi hälsar både häst och familj välkomna in i gemenskapen här! Lugn, bara lugn vi har ännu inga bilder att publicera men det kommer nästa gång! Till dess får ni har det så bra och om ni vill veta mer om kommande arrangemang, så gå till startsidan där allting annonseras!

Ha det bra önskar vi i Råshult

21 Sep 2016